Graduate Interdisciplinary Network for European Studies (GRAINES)

The BGSH is member of the Graduate Interdisciplinary Network for European Studies (GRAINES) in which university Institutes from Germany, France, Great Britain, Czechia and Switzerland participate. The network mainly cooperates at the level of postgraduate education and research. It aims at shaping a stimulating, truly international and interdisciplinary environment for their postgraduate communities, for current and future academics. GRAINES organises and hosts workshops, winter and summer schools on a broad range of themes in modern European history. The network organises exchange opportunities for members of staff and postgraduate students.

School of History, Queen Mary University of London

To promote exchange between scientific cultures, the School of History at Queen Mary University of London and the Basel Graduate School of History organize alternately in Basel and London an annual doctoral workshop.

Migration and Postcoloniality Meet Switzerland

Die BGSH kooperiert mit dem transdisziplinären Doktoratsprogramm Migration and Postcoloniality Meet Switzerland, das sich als Beitrag zu den schnell wachsenden Forschungsfeldern der Migration und der Postcolonial Studies in der Schweiz versteht. Es richtet sich an Doktorierende der Geschichte, Politikwissenschaften, Soziologie, Sozialanthropologie und Ethnologie, sowie der Kultur-, Religions- und Rechtswissenschaften. Das Programm möchte ein Netzwerk von Doktorierenden und Wissenschaftler/innen etablieren.

Beim Doktoratsprogramm handelt es sich nicht so sehr um ein festes Curriculum mit aufeinander aufbauenden Veranstaltungen, sondern um ein zusätzliches, innovatives Ausbildungsangebot. Es soll Doktorierenden ermöglichen, sich mit aktuellen methodischen und theoretischen Debatten auseinanderzusetzen und Kenntnisse und Erfahrungen auszutauschen.